poniedziałek, 9 września 2013

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Już Wam kiedyś się przyznałam - kompletnie nie umiem robić zdjęć jedzenia...dlatego zdjęcie dziś będzie tylko jedno.
Co do samego ciasta - po prostu musicie spróbować, jest przepyszne.
Kruche ciasto ze sprawdzonego wielokrotnie przepisu, do tego pieczone śliwki z bezą i kruszonką.
Znika u nas w tempie ekspresowym
polecam !!!

Składniki na kruche ciasto:
  • 500 g mąki krupczatki
  • 250 g margaryny/masła 
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Wszystkie składniki dokładnie posiekać, szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 1/2 ciasta na spód, wyłożyć nim formę o wymiarach 25 x 40 cm, ponakłuwać i wstawić do lodówki na około pół godziny. Resztę ciasta również włożyć do lodówki (lub do zamrażarki).Podpiec ciasto ok 15 min w temp ok 180 C

Beza:
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • kisiel cytrynowy
 

Śliwki (1 kg) przekroić na pół, usunąć pestki
przygotować bezę : 5 białek zmiksować na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie kisiel cytrynowy - proszek (można pominąć)
na podpieczone ciasto wyłożyć śliwki, na to pianę z bialek, i resztę ciasta startego na tarce.
Piec ok 40 min.
Najlepsze jest następnego dnia.
Smacznego :)